Zonnebrand alarm!

Vandaag gaan we ons concentreren op een enigszins... pijnlijk onderwerp! En ja, je hebt de dag op het strand doorgebracht, wandelend, en je hebt niet alle nodige voorzorgsmaatregelen genomen? 's Avonds onder de douche... Verrassing! Komt de pijn? Hmm, het is waarschijnlijk zonnebrand...

In dit artikel zullen we ons concentreren op zonnebrand en de verschillende methoden om deze te verlichten.

Wat zijn de verschillende soorten zonnebrand?

Allereerst kan zonnebrand worden gedefinieerd als een hitteverbranding; het is echter niet het gevolg van direct contact (barbecue-achtige hete bron, enz.) maar van indirecte zonnestraling.

Hieruit volgt dat de verbranding minder intens en oppervlakkiger is dan een hitteverbranding.

Een zonnebrand kan verschillende soorten brandwonden veroorzaken.

Odoo - Voorbeeld #1 voor drie kolommen

Eerstegraads brandwonden

Veroorzaakt roodheid van de huid, zonder blaarvorming, en treedt over het algemeen op tussen 6 en 24 uur na blootstelling. Ze worden vaak in verband gebracht met vasodilatatie van de oppervlakkige huidvaten. Over het algemeen verdwijnt dit type brandwond binnen een week zonder pigmentvlekken of littekens achter te laten. Aan de andere kant, als het een iets belangrijkere zonnebrand is, zal dit de oorzaak zijn van afschilfering; dat wil zeggen, de huid zal vervellen.

Odoo- Sample #2 voor drie kolommen

Oppervlakkige tweedegraads brandwonden

Veroorzaakt het verschijnen van blaren met een rood gebied, gevuld met een transparante vloeistof, onmiddellijk na blootstelling. Dit type brandwond geneest spontaan in twee weken, zonder gevolgen, maar kan enkele donkere sporen achterlaten, die langzaam verdwijnen.

 

Odoo- Sample #3 voor drie kolommen

Diepe tweedegraads brandwonden

Ernstige brandwonden die blaren veroorzaken, deze keer omgeven door wit omdat de vaten zijn aangetast en littekens kunnen achterlaten.

 

Wat te doen na zonnebrand?

Er zijn verschillende maatregelen die u kunt nemen bij zonnebrand. Het is echter belangrijk om te onthouden dat bij een uitgebreide tweedegraads brandwond (dus met blaren) het essentieel is om uw arts te raadplegen.

  1. Het eerste dat u moet doen, is de blootstelling aan de zon onmiddellijk stopzetten (en als dit niet mogelijk is, bedekken).

  2. Koel de verbrande plek ongeveer vijftien minuten met kraanwater (tussen 15 en 25°C) tot de pijn verdwijnt. De kou verlicht pijn en vermindert lokale ontstekingen, ideaal bij zonnebrand!
    Vergeet niet om jezelf intern en extern te rehydrateren ! De zonnebrand veroorzaakte inderdaad een verdamping van het water op het huidoppervlak.

  3. Uiterlijk zijn waterige formules ideaal, bijvoorbeeld een bodymilk op waterbasis of een linnengel! Zonder mate toe te passen; zodra de huid het goed heeft opgenomen, aarzel dan niet om een laag aan te brengen. Pas echter in dit geval op dat u er geen olie op aanbrengt, omdat u denkt dat dit de huid zal hydrateren, aangezien dit een schadelijk effect zal hebben: het zal een ondoordringbare laag vormen die voorkomt dat de opgehoopte warmte door de poriën wordt afgevoerd.

  4. Aarzel niet om uw apotheker te raadplegen voor eerstegraads brandwonden, die u een kalmerende crème zal aanbevelen om plaatselijk aan te brengen. Bij oppervlakkige tweedegraads brandwonden moet de huid grondig worden gereinigd met zeep en een dermaal antisepticum om elk risico op infectie te voorkomen. Prik vooral de blaren niet door ! 

Odoo tekst- en afbeeldingsblok

Oma's tips!

Er zijn ook grootmoeders remedies om zonnebrand te verlichten:

  • Een dikke laag Griekse yoghurt : inderdaad, het melkzuur dat erin zit; heeft ontstekingsremmende eigenschappen en kan daarom zonnebrand verzachten.
  • Aloë Vera-gel ofgel van linnen.
  • Een geraspte aardappel met citroensap, alles gemengd met een eetlepel olijfolie . De aardappel absorbeert het vuur dat verband houdt met de zonnebrand en het honing/citroenmengsel zal de pijn verminderen.
  • Snijd een komkommer in dunne plakjes en leg ze op de zonnebrand, dit vermindert het branderige gevoel door het koele effect!

Ziezo, je hebt alle sleutels in handen om je zonnebrand te verminderen. We kunnen u er echter nooit genoeg aan herinneren, het belangrijkste is om uzelf van tevoren goed te beschermen! Preventie blijft de sleutel tot een rustige zomer.

Acne en zon - Bijwerkingen